Jak przystroić wigilijny stół

Grudzień 3, 2019

Święta Bożego Narodzenia to okres, który spędzamy wraz z najbliższymi. Organizując przyjęcie wigilijne, zadbać należy nie tylko o smaczne potrawy. Równie ważną kwestię odgrywa dekoracja stołu.

Tworząc projekt kuchni, warto zadbać o to, by znalazło się w niej miejsce na duży stół, który pomieści całą naszą rodzinę. W przypadku niewielkich pomieszczeń dobrym rozwiązaniem będzie 

model rozkładany, który na co dzień zajmuje mało miejsca. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, stół wstawić można do salonu lub jadalni.

Pierwszy etap tworzenia dekoracji świątecznego stołu stanowi wybór stosownego obrusu. Do wyboru mamy zarówno jego klasyczną, białą wersję, jak i modele w kolorze srebrnym, złotym, czerwonym czy zielonym. Równie dobrym rozwiązaniem będzie obrus zdobiony świątecznymi motywami choinek, Mikołajów czy gwiazdy betlejemskiej. Dekorację stołu urozmaicić można kładąc na nim bieżnik lub materiałowe serwetki.

Nie mniej istotną rolę na wigilijnym stole odgrywa zastawa. Najbezpieczniejsze rozwiązanie stanowić będzie klasyczny, biały zestaw z delikatnymi, złotymi lub srebrnymi akcentami. Taki komplet doskonale sprawdzać będzie się również przy innych okazjach, na przykład w trakcie Wielkanocy czy podczas imprez imieninowych.

Aby aranżacja świątecznego stołu nabrała przytulnego, ciepłego charakteru, warto uwzględnić na nim miejsce na przykład na świece zapachowe. Do wyboru mamy zarówno klasyczne tealighty, które umieścić można w latarenkach, jak i długie, proste świece wkładane do świecznika czy modele w ozdobnych słoikach. Aromatami, które w największym stopniu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia są korzenne pierniczki oraz połączenie jabłka i cynamonu.

W centralnej części stołu umieścić można ozdoby bożonarodzeniowe jak wianek lub stroik bożonarodzeniowy. Zamiast kupować gotową wersję, warto pokusić się o samodzielne wykonanie takiej ozdoby. Do tego celu wykorzystać można między innymi szyszki, gałązki świerkowe oraz bombki choinkowe.